Общински център за извънучилищни дейности в с. Байкал участва на Международен научен фестивал в Испания

Дата на публикуване: 06.10.2021 15:17
Директорът на Общинският център в с. Байкал, община Долна Митрополия г-н Иво Джокин представи България на Международен научен фестивал в гр. Атарфе, провинция Гранада, Испания от 30 септември до 3 октомври.

Събитието включваше представяне на експеримента на Уйлям Хершел за откриване на инфрачервените лъчи на щандове в парка на града пред над 350 ученици и учители в рамките на проект на NASE – Network Astronomy School Education към IAU -Международен Астрономически Съюз във връзка с Международният ден на светлината-16 май.

Участниците бяха учители от Иран, Иранска Асоциация на учителите по астрономия ITAU и президента на асоциацията, Португалия, Румъния. Делегациите на държавите бяха приети от кмета на гр. Атарфе, г-н Педро Санчес, а на официална церемония вечерта бюха връчени сертификатите за участие от проф. Роса Мария Рос, президент на NASE.

Останалите два дни бяха посветени на Националният фестивал Ciencia en Accion (Науката в действие), който е и част от Международният фестивал Science on Stage - Наука на сцената, на който учители от цяла Испания представиха своите проекти, свързани с STEM образованието в училищата.

В България беше проведен опита на Хершел в няколко училища – СУ “Стоян Заимов”, гр. Плевен, ОУ “Климент Охридски”, с. Крушовене и в Общински център за извънучилищни дейности в с. Байкал.

Общинският център в с. Байкал е Национален представител на NASE и предстои провеждането на онлайн квалификационен курс с учители по физика и астрономия през месец ноември.

Галерия